Pályázatok / Uraiújfalu 800

Uraiújfalu 800Uraiújfalu 800

Uraiújfalu község 2021-ben ünnepelte első okleveles említésének 800 éves évfordulóját. Uraj község nevét először 1221-ben említették az oklevelek. Az Uraiújfaluért Egyesület a 800 éves évforduló alkalmából méltó megemlékezés sorozatot szervezett. A 800 évről történő megemlékezést idei évben összekötöttük az "esernyőfesztivál" elnevezésű rendezvényünkkel. A zsebben hordható esernyőt ugyanis 1920 táján Uraiújfaluban találták fel és szabadalmaztatták a Balogh fivérek. A "zsebesernyő" innen indult világhódító útjára.

Az ünnepség sorozat megemlékezéssel vette kezdetét, ahol felidéztük a 800 év történelmi eseményeit, meghatározó történéseit. A település fejlődéséért munkálkodók emlékplakettet vehettek át és elhelyezésre került egy időkapszula az utókor számára a Millecentenáriumi Emlékparkban. Az ünnepség végén Keszeiné Jancsó Marietta polgármester és Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője jelképesen felvágta Uraiújfalu születésnapi tortáját.

A rendezvény előestéjén Keszei Szabolcs alpolgármester, történelem szakos tanár tartott előadást a település történelméről és híres szülötteiről.

Az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódóan került megrendezésre az Esernyőfesztivál, ahol minden korosztály megtalálta a szórakozási lehetőségeket a színes programok között.


« Vissza az előző oldalra!

Uraiújfalu Községi Önkormányzat - Magyar